Vogelkijkhut Westerplas - Lieux d'intérêt

Vogelkijkhut Westerplas - 1

Ten Zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog ligt de Westerplas. Vroeger heette dit gebied de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 1964 werd de kwelder ingedijkt. Het vochtige gebied werd zo onbereikbaar voor het zeewater dat het langzaam zoet werd. Nu is de Westerplas het belangrijkste zoetwatergebied van het eiland.

Vogelkijkhut
In 2008 is de vogelkijkhut aan de Westerplas in gebruik genomen, verkregen dankzij de NCRV-verkiezing 'Mooiste plek van Nederland'. De hut - die midden in het water staat - heeft een zeer open karakter. Hierdoor komen vogels tot onder de hut en heeft u prachtig zicht op de vliegende eilandgasten. Deze vogelkijkhut is rolstoeltoegankelijk.

Drinkwater
Ook voor de bewoners en bezoekers van Schiermonnikoog is de Westerplas van belang. Een groot gedeelte van het drinkwater op Schiermonnikoog wordt namelijk in de omgeving van de Westerplas gewonnen.

Vanaf het voorjaar kleuren de duinvalleien rondom de Westerplas door de verschillende planten, o.a. de Orchidee (diverse soorten), het Hondsviooltje en het Lamsoor.

Suivant Vogelkijkhut Westerplas près des Lieux d'intérêt: Musée des Coquillages Paal 14 (±750 m), Centre d'information Het Baken (±900 m), Mâchoires de baleine (±950 m), Statue du Moine (±1,0 km) & Koningshuis (±1,0 km).

Pour information

Westerplas, Schiermonnikoog